Ρώσικη ρουλέτα με την πανδημία παίζει ο Τραμπ

Του ΠΕΤΡΟΥ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
Καθημερινή, 26 Απριλίου 2020

Ο Ντόναλντ Τραμπ εισήλθε στον Λευκό Οίκο με κεντρικό σύνθημα το «America First!». Επί των ημερών του, όμως, η Αμερική έγινε μακράν η πρώτη χώρα του κόσμου όσον αφορά το τίμημα της COVID-19. Αν και αντιστοιχεί μόλις στο 5% του παγκόσμιου πληθυσμού, θρηνεί το ένα τέταρτο των θυμάτων ολόκληρης της οικουμένης. Με την οικονομία σε τεχνητό κώμα και τις θέσεις εργασίας να αποδεκατίζονται με ρυθμό αδιανόητο –πάνω από 26 εκατομμύρια απολύσεις μέσα σε ένα μήνα–, ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος έχει κάθε λόγο να ανησυχεί για τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου. Η τελευταία δημοσκόπηση, για λογαριασμό της εφημερίδας The Wall Street Journal, έδινε προβάδισμα 7 μονάδων στον Τζο Μπάιντεν, ο οποίος στο μεταξύ κατάφερε να ενώσει γύρω του το σύνολο των Δημοκρατικών, από τον Μπαράκ Ομπάμα μέχρι τον Μπέρνι Σάντερς.
Απέναντι στη μεγάλη κρίση που θα σφραγίσει την προεδρία του, ο Τραμπ επέδειξε τις ίδιες τραγελαφικές μεταμορφώσεις με τις οποίες μας είχε συνηθίσει όλο το προηγούμενο διάστημα. Ο άνθρωπος που έλεγε, ελαφρά τη καρδία, ότι η COVID-19 δεν είναι τίποτα παραπάνω από «μια γρίπη», μιλάει τώρα για τρομακτική πανδημία και καμαρώνει πως ήταν ο πρώτος, ή μάλλον ο μόνος σε όλον τον κόσμο, που την αντιμετώπισε έγκαιρα και αποφασιστικά. Οπως είπε ο αειθαλής, στα 92 του χρόνια, Νόαμ Τσόμσκι, «ό,τι κι αν συμβεί, αυτός θα έχει κάνει κάποτε μια δήλωση που θα τον δικαιώνει. Αμα πυροβολείς στα κουτουρού, κάποια αδέσποτη θα πετύχει τον στόχο της». Κάτι τέτοιες ώρες, ένας αποδιοπομπαίος τράγος είναι μια κάποια λύση. Ο Τραμπ κατάφερε να βρει όχι έναν, αλλά κάμποσους. Πρώτη στον κατάλογο η Κίνα. Από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε η επιδημία στις ΗΠΑ, ο Τραμπ στιγμάτισε τον «κινεζικό ιό», ενώ πρόσφατα άρχισε να απειλεί το Πεκίνο με κυρώσεις. Προ ημερών, μάλιστα, ο Ρεπουμπλικανός γενικός εισαγγελέας του Μιζούρι υπέβαλε μήνυση σε ομοσπονδιακό δικαστήριο εναντίον της Κίνας, εγκαλώντας τη για ψευδή στοιχεία και ανεπαρκή μέτρα για τη συγκράτηση της επιδημίας. Από κοντά έρχεται ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, προς τον οποίο ο Τραμπ ανέστειλε τη χρηματοδότηση, εμφανίζοντάς τον περίπου ως μαριονέτα του Πεκίνου. Οσο για τις κραυγαλέες ελλείψεις των ΗΠΑ σε μάσκες, αναπνευστήρες και διαγνωστικά τεστ, έριξε όλη την ευθύνη στον προκάτοχό του Μπαράκ Ομπάμα, παρότι ο ίδιος διανύει την τέταρτη χρονιά του στον Λευκό Οίκο.
Την τελευταία εβδομάδα, στους αποδιοπομπαίους τράγους ήρθαν να προστεθούν οι Δημοκρατικοί κυβερνήτες πολιτειών. Δεν είναι πολύς καιρός που ο Τραμπ ισχυριζόταν ότι έχει την «απόλυτη εξουσία» να άρει τα περιοριστικά μέτρα σε οποιαδήποτε πολιτεία, παρακάμπτοντας τους κυβερνήτες, έτοιμος να παίξει ρωσική ρουλέτα με την υγεία των πολιτών προκειμένου να ξαναβάλει την οικονομία (και την προεκλογική του εκστρατεία) στις ράγες. Σύντομα διαπίστωσε ότι ένα παρόμοιο συνταγματικό πραξικόπημα δεν θα είχε καμία τύχη, οπότε προσπάθησε να συνδαυλίσει ένα κίνημα «αγανακτισμένων πολιτών» εναντίον των περιοριστικών μέτρων.
«Ελευθερώστε τη Μινεσότα! Ελευθερώστε το Μίσιγκαν! Ελευθερώστε τη Βιρτζίνια!» έγραψε στο Twitter ο Ντόναλντ Τραμπ, χαιρετίζοντας μάλλον ολιγάριθμες διαδηλώσεις πολιτών, κατά κύριο λόγο οπαδών του, υπέρ της άρσης των περιοριστικών μέτρων. Αποτελεί μοναδικό φαινόμενο στην αμερικανική Ιστορία ένας πρόεδρος να καλεί πολίτες να παραβιάσουν τη νομιμότητα (συγκεντρώσεις άνω των 10 ατόμων απαγορεύονται προσωρινά, λόγω της πανδημίας) για να «απελευθερώσουν» τις πολιτείες από τους εκλεγμένους πολιτικούς του αντιπάλους, διεκδικώντας την ελευθερία να κολλήσουν έναν δυνητικά θανατηφόρο ιό.
«Πόλεμος πολιτισμών»
Στο μεταξύ, η διαμάχη για τα περιοριστικά μέτρα εξελίσσεται σε έναν καινούργιο «πόλεμο πολιτισμών». Στο Χάρισμπουργκ της Πενσιλβάνια, κάποια πανό έγραφαν «Ο κομμουνισμός σκοτώνει περισσότερους από την COVID-19» και «Το εμβόλιό μου είναι ο Ιησούς Χριστός». Στο Ντένβερ του Κολοράντο, τραμπικοί με αστερόεσσες (αλλού είχαν σημαίες των Νοτίων, από τον εμφύλιο) αποδοκίμαζαν νοσηλεύτριες με μάσκες που είχαν παραταχθεί απέναντί τους, κραυγάζοντας: «Εσείς δουλεύετε, εμείς όχι! Να πάτε στην Κίνα αν θέλετε κομμουνισμό!». Σε ορισμένες πολιτείες, ανάμεσα στους διαδηλωτές ήταν και κάποιοι με καραμπίνες ή και με ζώνες με εκρηκτικά, επικαλούμενοι την ελευθερία της οπλοκατοχής. Συντηρητικοί ακτιβιστές διαμαρτύρονταν στην Denver Post ότι «ενώ οι κλινικές των αμβλώσεων και τα καταστήματα του χασίς είναι ανοιχτά, οι εκκλησίες μας είναι κλειστές». Οι ίδιοι άνθρωποι που αρνούνται την κλιματική αλλαγή, αμφισβητούν την επιστήμη και στην περίπτωση της COVID-19, ζητούν να αποπεμφθεί ο παγκοσμίως διάσημος δρ Αντονι Φάουτσι, επικεφαλής του ιατρικού επιτελείου του Λευκού Οίκου, και επικροτούν έναν πρόεδρο που συνιστά, ως αποτελεσματική άμυνα απέναντι στον ιό, ενέσεις με απολυμαντικά και έκθεση σε σολάριουμ.
Τελευταίος κρίκος σε αυτή την παράνοια ήταν η απόφαση του Τραμπ να αναστείλει επ’ αόριστον την είσοδο μεταναστών για να μην πάρουν αύριο, λέει, τις θέσεις εργασίας των απολυμένων Αμερικανών εργατών. Μια καθαρά ψηφοθηρική κίνηση χωρίς ουσία, αφού, με «κλειδωμένη» τη χώρα, η μετανάστευση έχει πρακτικά σταματήσει. Με τούτα και με τ’ άλλα, δεν είναι περίεργο που, σύμφωνα με την προαναφερθείσα δημοσκόπηση, μόλις το 36% των Αμερικανών επικροτεί τη διαχείριση της πανδημίας από τον Τραμπ, ενώ το 60% εμπιστεύεται τον υπ’ αριθμόν ένα επιστημονικό σύμβουλο του Λευκού Οίκου δρα Αντονι Φάουτσι, την απόλυση του οποίου ζητούν οι εξαγριωμένοι οπαδοί του προέδρου. 

Σχόλια